Voor deze opdracht werd er door de Stad Maaseik gevraagd het bestaande cultuurcentrum te renoveren en uit te breiden met een nieuwe kinderopvang. Door sterk de focus te leggen op stedenbouwkundige schaal, is er met de nieuwbouw een geheel gecreëerd dat aan elke zijde een eigen karakter creëert. We optimaliseren het gevraagde programma om een minimale voetafdruk te bekomen en de open ruimte te vrijwaren en in te zetten voor openbaar gebruik. De open ruimte wordt ingericht als open park, met aandacht voor de Witbeek die naast het perceel loopt.
Het project wordt opgedeeld in twee fases. Tijdens de eerste fase zal er gewerkt worden aan de nieuwbouw en de interne connectie met het cultuurcentrum. De nieuwbouw zal onderdak bieden aan een naschoolse kinderopvang en aan een kinderdagverblijf. De naschoolse kinderopvang wordt gekenmerkt door zijn open indeling en het open karakter naar het park. De leefruimte werd zo ingedeeld, dat er verschillende zones ontstaan voor verschillende spelvormen. Zo kan er bijvoorbeeld geknutseld worden in de knutselruimte, klimmen en klauteren kan in de motorische ruimte en rustig spelen kan in de tv-hoek of in de snoezelruimte. Een afgesloten buitenruimte zorgt ervoor dat er een veilige buitenruimte gecreëerd word, deze kan nog uitgebreid worden naar de speelweide achter het gebouw.
De verdieping werd ontworpen voor het kinderdagverblijf. Deze ruimte biedt plaats voor 20 kinderen en is opgedeeld in twee leefgroepen. De beide groepen zijn voorzien van een eigen leefruimte en enkele rustruimtes. Door ook hier prioriteit te geven aan openheid en veel daglichtinval, lijkt de dagopvang zich te begeven tussen de kruinen van de bomen. De leefruimten richten zich op een kindvriendelijke buitenspeelruimte op maat van de kleinste kinderen.
De centrale pijler bij het ontwerp en uitvoeren van dit project is het duurzaamheidsaspect. Door verscheidenen functies te delen werd het mogelijk om de nieuwbouw kinderopvang compact vorm te geven. Hierdoor blijft er meer open ruimte rondom het gebouw vrij dat dienst kan doen als groene buitenruimte en publiek park. Daarnaast wordt dit groene karakter doorgetrokken in de materiaalkeuzes. Er wordt gewerkt met een CO2-negatieve snelbouwsteen en gevelsteen. De gevelsteen is van het nieuwste product Pirrouet van Vandersanden. Dit project is dan ook een pilootproject in Vlaanderen voor het gebruik van CO2-negatieve materialen.